28 april de internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk!

De internationale dag voor veiligheid en gezondheid is officieel op 28 april. De Internationale Arbeidsorganisatie(IAO) heeft deze dag voor het eerst in 2005 in het leven geroepen, dit wel onder de Engelse naam: World Day For Safety and Health at Work.

 

Initiatief

De reden waarom dit initiatief in het leven is geroepen is om iedereen een veilige en gezonde werkplek te bieden. Dit initiatief is in 1996 ontstaan en werd door het toenmalig Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen in het leven geroepen. In 2003 werd dit ondersteund en internationaal erkend door de Internationale Arbeidsorganisatie. De bedoeling van deze dag is om nadruk leggen op de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

De werkvloer

Bij  veiligheid denkt u niet meteen aan de werkvloer maar jaarlijks gebeuren er veel ongevallen op de werkvloer. Dit betekent dat er jaarlijks zo’n 2 miljoen werknemers en meer dan 1,2 miljoen gewonden vallen. De internationale dag van veiligheid en werk staat dan ook in het teken van veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Veiligheid en gezondheid

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) is een jaarlijks terugkerende internationale dag voor veiligheid en gezondheid op het werk, met een focus op arbeidsongevallen en beroepsziekten. Het is in het leven geroepen omdat alle werknemers in de EU blootgesteld worden aan risicofactoren. Dit kunnen uiteenlopende beroepsgerelateerde klachten zoals aandoeningen aan nek, schouders en armen.

Focus

28 april focust zich op een aantal kenmerken zoals:

  • Werknemers herdenken die zijn overleden bij een bedrijfsongeval.
  • Aandacht voor werknemers die hun gezondheid verloren hebben bij een bedrijfsongeval.
  • Bewustmaking en preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.
  • Werknemers laten deelnemen aan een positieve actiedag.

Deze focus zorgt ervoor dat in de toekomst een aantal van deze ongevallen voorkomen kunnen worden.

In het teken van  

Deze dag staat dan ook in het teken van  je collega’s en medewerkers en om die te herinneren aan het belang van veiligheid en gezondheid op het werk. De dag staat in het teken van gezondheid en welzijn. De campagne stond in 2014 in het teken van omgaan met werkgerelateerde stress en wordt elk jaar veranderd in een nieuw thema.

Rate this post