Brandbeveiliging

Heeft u regelmatig kaarsen branden en de openhaard aan? Dit kan geen kwaad, maar let wel altijd op of er geen spullen in de buurt staan die vlam kunnen vatten. Hetzelfde geldt voor het koken, u let even niet op en er komt rook uit de grill. Brandbeveiliging waarschuwt u, waardoor u meteen actie kunt ondernemen. Lees hier alles over de mogelijkheden voor brandbeveiliging en de gemiddelde kosten.

 Kosten brandbeveiliging

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huis te beschermen tegen een brand. De kosten van deze maatregelen verschillen. Kijk voor verschillende mogelijkheden en de gemiddelde kosten van brandbeveiliging in de onderstaande tabel.

Type brandbeveiliging Gemiddelde prijs (incl. btw) Toelichting
Branddeken€ 10 - € 50
Rookmelder€ 40 - € 80Inclusief montage
Sprinklers (per m²) € 20 - € 45 Inclusief montage
Brandblusser€ 50 - € 130

Zoals u ziet zijn er verschillende opties voor brandbeveiliging. Kiest u bijvoorbeeld voor een branddeken en op 3 verdiepingen een rookmelder, ga dan uit van zo’n € 140. Heeft u een bedrijf en u wilt een eventuele brand zo snel mogelijk onder controle krijgen? Uitgaande van een pand van zo’n 75 m², kost het u € 950 voor de sprinklers en de plaatsing. De prijs hangt niet alleen af van uw wensen en de ruimte, maar ook van de specialist die uw klus uitvoert. De specialist die u op het oog heeft plaatst een rookmelder voor € 60, terwijl een andere specialist dit misschien doet voor € 40. U wilt toch niet te veel betalen voor uw brandbeveiliging? Vraag daarom binnen 2 minuten, gratis en geheel vrijblijvend tot wel 4 offertes aan bij specialisten bij u in de buurt. De offertes ontvangt al binnen 2 werkdagen, waarna u de offertes vergelijkt en met de specialist in zee gaat die u klus tegen de scherpste prijs uitvoert.

Brandbeveiliging thuis

Soorten brandbeveiliging

Voor brandbeveiliging heeft u de keuze uit verschillende opties. Bij brandbeveiliging maken we onderscheid tussen:

  • branddeken
  • rookmelder
  • sprinklers
  • brandblusser

Branddeken

Mocht er onverhoopt een kleine keukenbrand ontstaan en u bent in de buurt dan is er een kans dat u nog op tijd bent om het te beperken. Dit doet u door een branddeken op het vuur te leggen. De brand stopt hierdoor en u voorkomt schade. Leg de branddeken altijd in de keukenla en zorg dat iedereen in huis weet waar die ligt, hoe deze werkt en dat handen altijd ingewikkeld moeten worden in de deken zodat deze niet verbranden. Laat een branddeken altijd minimaal een half uur liggen, zodat het niet opnieuw gaat branden door erbij gekomen zuurstof. Waar gebruikt u een branddeken als brandbeveiliging nog meer voor? Bij kleine branden, zoals een brandje in de prullenbak of barbecue, en voor iemands kleding die in brand staat. De branddeken neemt de warmte gelijk weg, waardoor u ernstige brandwonden voorkomt.

Blusdeken

Rookmelder

Meer dan driekwart van de branden ontstaan tussen 12 uur ‘s nachts en 6 uur ‘s ochtends. Omdat u tijdens uw slaap niets ruikt is dit extra gevaarlijk. Door het plaatsen van een rookmelder wordt u gewaarschuwd. Voor de beste brandbeveiliging wordt er aangeraden op elke verdieping tenminste één rookmelder te plaatsen. Waar plaatst u deze rookmelders? Hang rookmelders altijd aan het plafond, warmte stijgt op dus op het plafond wordt de warmte als eerste opgemerkt. Het beste is om deze in de gang of tussen de keuken en woonkamer te plaatsen, maar niet in de keuken. Daarnaast is het belangrijk om de rookmelder tenminste 50 cm van de muur en hoeken te plaatsen. Zo kan de rookmelder zo snel mogelijk zijn werk doen, omdat de rook pas later in de hoeken komt. Test regelmatig met de testknop of de rookmelder nog werkt en vervang de batterijen elk jaar of wanneer de rookmelder een signaal geeft dat ze bijna leeg zijn.

Sprinklers

Sprinklerinstallaties zijn brandbeveiliging en worden voornamelijk gebruikt in bedrijfspanden en opslagruimtes. Sprinklers zijn sproeiers die aan het plafond hangen. Een sprinklerinstallatie merkt het gelijk op als er rook in de ruimte is. Daarna beginnen de sprinklers meteen met blussen. De sprinklers blussen heel gericht, waardoor niet alleen de brandschade beperkt wordt, maar ook de waterschade.

Brandblusser

Kiest u voor een brandblusser als brandbeveiliging? Dan heeft u de keuze uit 3 verschillende soorten brandblussers. We maken onderscheid tussen:

  • sproeischuimblusser
  • poederblusser
  • CO2-blusser

Brandblusser

Sproeischuimblusser

Heeft u een sproeischuimblusser? Deze is gevuld met water en een schuimvormend middel. Dit neemt de zuurstof weg en zorgt voor afkoeling. Is de brand ontstaan door kortsluiting? Door het kiezen voor de sproeischuimblusser brengt u geen verdere schade aan elektrische apparatuur. Sproeischuimblusser zijn de meest gekozen blussers voor in huis als brandbeveiliging, u sproeit gericht op de brand en doordat er geen andere schade en weinig troep ontstaat kunt u snel weer genieten in uw huis.

Poederblusser

Wilt u niet te veel geld uitgeven aan brandbeveiliging? Kies dan voor de poederblusser, dit is de goedkoopste blusser. Daarnaast is deze uitstekend te gebruiken voor gas-, elektriciteits-, vaste stof- en vloeistofbranden. Vaste stof branden zijn branden van hout, papier en kolen. Vloeistofbranden ontstaan door het in de fik vliegen van olie, alcohol en benzine. De poederblusser heeft naast het voordeel dat hij voor verschillende branden nuttig is ook een aantal nadelen. Gebruikt u de blusser binnenshuis? De hele kamer staat blank van de poeder, waardoor u minder zicht heeft op de brand en de uitgang. Ook kan de poeder schadelijk zijn voor uw elektrische apparaten.

CO2-blusser

Een CO2-blusser wordt ook wel een koolzuursneeuwblusser genoemd. Heeft u het tosti-ijzer te lang aan laten staan en gaat het om een kleine keukenbrand? Dan is de CO2-blusser de perfecte oplossing. Deze vorm van brandbeveiliging kan zonder gevaar gebruikt worden bij het blussen waar elektrische apparaten aanwezig zijn. Daarnaast brengt een CO2-blusser verder geen schade aan en u heeft na het blussen minder troep dan bij de andere brandblussers. Gebruik een CO2-blusser nooit op personen, doordat de stof zo koud is ontstaan er brandwonden.

Bespaar op uw brandbeveiliging

Door te kiezen voor brandbeveiliging beperkt u de schade die bij een brand ontstaat. Maar niet alleen dat, u redt ook uzelf ermee. Als u ligt te slapen en er ontstaat brand, dan ruikt u dat niet. Door het plaatsen van een rookmelder wordt u gewaarschuwd. U kent het wel, u vertelt uw buurman trots over uw nieuwe aankoop en hoe voordelig deze aankoop was, maar uw buurman heeft hetzelfde gekocht voor 40% van de prijs. Hoe voorkomt u dit? Specialisten hanteren wisselende prijzen voor dezelfde brandbeveiliging. Vergelijk vooraf de prijzen en ontdek welke specialist de scherpste prijs biedt voor brandbeveiliging. Vraag gratis en geheel vrijblijvend tot wel 4 offertes aan bij specialisten bij u in de buurt. De offertes ontvangt u al binnen 2 werkdagen. Door het vergelijken van de offertes bespaart u tot wel 40%.

Brandbeveiliging offertes vergelijken