Brandveiligheid

Het installeren van brandbeveiliging is één van de belangrijkste maatregelen die u kunt nemen om uw huis brandveilig te maken.

Kosten brandveiligheid

De prijs die u betaalt voor de aanschaf en de installatie van uw brandbeveiliging is afhankelijk van de apparatuur die u wilt aanschaffen. Een rookmelder koopt u al vanaf € 5 euro, maar wilt u daarnaast ook een brandblusser aanschaffen dan betaalt u over het algemeen al iets meer. In het onderstaande schema hebben wij de prijzen van verschillende brandbeveiligingsapparatuur op een rijtje gezet.

BrandbeveiligingPrijs
Rookmelders
optische melder
ionische melder
€ 5 - € 20
Brandblussers
schuimblussers (al dan niet vorstbestendig)
poederblussers
Co2 blussers
€ 20 - € 300
Gasmelder
koolmonoxide melder
€ 12 - € 230
Blusdekens€ 8 - € 50

Denkt u erover brandbeveiliging aan te schaffen? Dan raden wij u aan eerst offertes te vergelijken. Op die manier kunt u tot 40 procent besparen op de uiteindelijke prijs die u betaalt voor uw alarminstallatie.

Oorzaken van brand

Het ontstaan van een brandje zit in een klein hoekje. Denkt u bijvoorbeeld aan de vlam die in de pan slaat of de brandende sigaret die op het tapijt valt. Daarom is het belangrijk dat u de juiste maatregelen neemt om uzelf te beschermen tegen brand.

Brandveiligheid tapijt

Soorten brandbeveiliging

Er bestaan verschillende soorten brandbeveiliging. Hieronder behandelen wij de meest voorkomende vormen hiervan:

  • Rookmelders
  • Brandblussers
  • Gasmelders
  • Blusdekens

Rookmelders

Een rookmelder is een kleine sensor die een signaal afgeeft wanneer de sensor rook “ruikt”. Een rookmelder werkt op batterijen of wordt aangesloten op het stroomnet. Het bereik van een rookmelder is beperkt omdat de sensor vaak belemmerd wordt in de detectie van rook door muren en ramen. Plaats daarom voor goede woningbeveiliging minimaal 3 rookmelders in uw huis. Rookmelders kunt u overal in huis plaatsen, maar let op dat u dit niet doet op plekken waar regelmatig rook- of dampvorming is, zoals de keuken of de badkamer, anders geeft een rookmelder telkens ‘vals alarm’. Een rookmelder kost meestal € 5 tot € 20.

Brandblussers

Brand detecteren is één ding, maar het blussen ervan is natuurlijk minstens zo belangrijk. Brandblussers zijn verplicht in bedrijfspanden en in woningen die aan derden worden verhuurd. Ook in veel particuliere huizen hangt een brandblusser, en dat is niet voor niets: in veel gevallen kan een beginnende brand tijdig worden geblust met een aanwezige brandblusser. Brandblussers variëren in prijs van € 20 tot € 300.

Gasmelders

Een gasmelder detecteert een te hoog gehalte koolmonoxide in de lucht in huis. Het is belangrijk om dit tijdig op te merken, want het vrijkomen van dit gas kan in korte tijd dodelijk zijn. Een gasmelder is het beste in de keuken te plaatsen. Gasmelders zijn ook aan te raden in boten, caravans of andere kampeervoertuigen met een gasaansluiting. De kosten van een gasmelder variëren tussen de € 12 en € 230.

Blusdekens

Een blusdeken is een deken dat over het vuur wordt gelegd om het vuur te doven. Blusdekens zijn gemaakt van materiaal dat niet in brand kan vliegen. Een blusdeken is een voorbeeld van brandbeveiliging die ook voor de kleinste woningen geschikt is. U kunt een blusdeken simpelweg in een keukenla of -kastje leggen, zodat u er gemakkelijk bij kan. De prijzen van blusdekens liggen tussen de € 8 en € 50.

Tips voor een veilig huis

Uw huis brandveilig maken kan soms ook heel praktisch zijn en hoeft niet altijd grote ingrepen te bevatten. Houd brandbare materialen zoals gordijnen en tapijten uit de buurt van uw verlichting. Controleer of het hout in uw huis is geïmpregneerd of op een andere manier brandveilig is gemaakt. En bent u aan het koken, laat het fornuis dan niet aan staan als u dat niet in de gaten kunt houden. Een goed begin is het halve werk!

Brandveiligheid keuken

Warmtemelders

Er zijn locaties in huis waar het minder handig is om een rookmelder te plaatsen, bijvoorbeeld de keuken of de badkamer, omdat het hier normaal is dat zich rook- of dampvorming voordoet. Voor dit soort situaties is een warmtemelder een goed alternatief. Een warmtemelder detecteert geen damp of rook, maar houdt de in de gaten of de temperatuur in huis niet te hoog oploopt. Zo bent u verzekerd van een alarm bij hitte door brandvorming, zonder dat de melder telkens afgaat als er zich wat damp of rook ontwikkelt.

Bespaar tot 40% op brandveiligheid

Een vrijblijvend en deskundig advies biedt u de mogelijkheid om uzelf te oriënteren op de verschillende soorten brandbeveiliging. Als u nog twijfelt over een aantal zaken dan kunt u een brandbeveiligingsspecialist naar uw situatie laten kijken. Als u het offerteformulier heeft ingevuld, ontvangt u binnen twee werkdagen een offerte van maximaal 4 bedrijven bij u in de regio. Door deze offertes met elkaar te vergelijken kunt u wel tot 40% besparen op het verbeteren van uw brandveiligheid. Vraag dus nu offertes aan en vergelijk.

Brandveiligheid offertes vergelijken