Hang- en sluitwerk

U wilt zich veilig voelen in uw eigen huis? Goed hang- en sluitwerk is de eerste stap. Met kwalitatief goede scharnieren en sloten maakt u het een inbreker een stuk lastiger en is de kans dat hij zijn poging staakt groot. Lees hier over de mogelijkheden en prijzen van hang- en sluitwerk.

Kosten hang- en sluitwerk

Er zijn veel verschillende sloten en scharnieren. Wilt u de beste beveiliging? Kies dan voor hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Dit hang- en sluitwerk is getest op sterkte en is inbraakwerend. Bent u benieuwd naar de gemiddelde prijzen van dit hang- en sluitwerk? Kijk dan in onderstaande prijzentabel.

Type hang- en sluitwerkGemiddelde prijs per stuk (incl. btw)Omschrijving
Ramen:
RaamboompjeVanaf € 55Een handgreep, waarmee u uw raam op slot doet.
OpleggrendelVanaf € 55Een opleggrendel wordt gebruikt als bijzetslot. Door een opleggrendel te plaatsen wordt het lastiger om via het raam binnen te komen.
Combi-uitzetterVanaf € 55Een combi-uitzetter zorgt ervoor dat uw raam maar een klein stukje open kan.
Dievenklauw (per 3)Vanaf € 40Beveiligen naar buiten draaiende ramen en deuren tegen inbraak.
Veiligheidsscharnier€ 65 - € 75Een scharnier en dievenklauw in één.
Deuren:
MeerpuntssluitingVanaf € 300Een meerpuntssluiting is een slot met meerdere sluitpunten en werkt hierdoor inbraakvertragend.
Veiligheidsbeslag€ 75 - € 115Veiligheidsbeslag beschermt uw cilinderslot. Er zitten geen schroeven aan de buitenkant, waardoor het voor de inbreker moeilijk is om bij uw cilinderslot te komen.
Insteeksloten€ 100 - € 180Een insteekslot zit verzonken in de deur, alleen de cilinder is zichtbaar.
Oplegsloten€ 185 - € 215Een oplegslot zit aan de binnenkant van de deur. Waardoor deze van buiten moeilijk te openen is.

Kiest u bijvoorbeeld voor het plaatsen van een insteekslot met daarbij veiligheidsbeslag, ga dan uit van zo’n € 240, dit is inclusief montage en de kosten voor de sloten. De prijs hangt niet alleen af van het soort hang- en sluitwerk dat u kiest, maar de prijs verschilt ook per specialist. Wilt u de exacte prijs voor uw hang- en sluitwerk weten? Vraag dan gratis en geheel vrijblijvend meerdere offertes aan. Vul binnen 2 minuten de offerteaanvraag in en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 4 offertes van specialisten bij u in de buurt. Leg de offertes naast elkaar en zie direct welk beveiligingsbedrijf uw huis voor de beste prijs van hang- en sluitwerk voorziet. Door het vergelijken van verschillende offertes bespaart u tot wel 40% op uw hang- en sluitwerk.

Wat is hang- en sluitwerk?

Hangwerk is het benodigde materiaal om de beweegbare delen van uw huis vast te maken, zoals scharnieren voor ramen en deuren. Sluitwerk is het materiaal wat u nodig heeft om uw ramen en deuren af te sluiten, zoals sloten en schuiven. Waarom is dit zo belangrijk? Inbrekers zijn graag zo snel mogelijk binnen. Met hang- en sluitwerk creëert u de perfecte barricade voor inbrekers. Hoe langer het duurt voordat de indringer binnen is, hoe groter de kans dat hij voortijdig afhaakt.

Stichting Kwaliteit Gevelbouw

Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) is een onafhankelijke stichting die hang- en sluitwerk test op sterkte en duurzaamheid. Als het hang- en sluitwerk is goedgekeurd wordt het voorzien van sterren:

 • 1 ster: standaard inbraakwerend
 • 2 sterren: zwaar inbraakwerend
 • 3 sterren: extra zwaar inbraakwerend

Hang- en sluitwerk met 1 ster is niet zelfstandig inbraakwerend, er moet dus nog een slot met tenminste 1 ster bij om ramen en deuren goed te beveiligen. Hang- en sluitwerk met 2 sterren is tot 3 minuten zelfstandig inbraakwerend en hang- en sluitwerk met 3 sterren is tot 5 minuten zelfstandig inbraakwerend. Wilt u de beste inbraakbeveiliging? Kies dan voor SKG hang- en sluitwerk met 3 sterren. Sloten zonder het keurmerk zijn niet goedgekeurd op sterkte en inbraakwerendheid.

Hang- en sluitwerk ramen

Het is belangrijk om uw ramen te voorzien van goed hang- en sluitwerk. Kies altijd voor hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk voor de beste inbraakpreventie. Voor de beveiliging van uw ramen heeft u de keuze uit:

 • raamboompje
 • opleggrendel
 • combi-uitzetter
 • dievenklauwen
 • veiligheidsscharnier

Hang en sluitwerk ramen

Raamboompje

Goed hang- en sluitwerk begint met raamboompjes. Raamboompjes zijn hendels waarmee u uw raam op slot doet, dit kan met een cilinder of een drukknop. Door afsluitbare raamboompjes te gebruiken is uw raam moeilijk te ontwrichten.

Raamboompje

Opleggrendel

Met een opleggrendel sluit u uw raam slechts aan één zijde af. Hierdoor wordt de opleggrendel voornamelijk gebruikt als bijzetslot. Door een opleggrendel te plaatsen wordt het moeilijker om via het raam binnen te komen. Kiest u voor een opleggrendel als onderdeel van uw hang- en sluitwerk, kijk dan goed of er genoeg ruimte is om de bijbehorende sluitkom te plaatsen, dit is nodig om het raam te sluiten. Er zijn veel verschillende sluitkommen, kies bij weinig ruimte voor een klein model.

Combi-uitzetter

Combi-uitzetters worden voornamelijk gebruikt voor klepramen. Met een combi-uitzetter kunt u uw raam een klein stukje openen. Als het raam dicht is en u de combi-uitzetter op slot draait, is het niet meer mogelijk om het raam te openen. Wilt dat uw combi-uitzetter, onderdeel van uw hang- en sluitwerk, is voorzien van het SKG-keurmerk? Kies dan voor een combi-uitzetter die afsluitbaar is met een sleutel.

Dievenklauwen

Dievenklauwen voorkomen dat uw naar buiten draaiende ramen worden opengemaakt, bijvoorbeeld wanneer de scharnierpennen zijn verwijderd. Dievenklauwen worden gebruikt voor zowel ramen als deuren. Wilt u uw huis optimaal beveiligen met hang- en sluitwerk? Plaats dan 1 dievenklauw per scharnier.

Veiligheidsscharnier

Laat u een nieuw raam in uw huis zetten of zijn uw scharnieren aan vervanging toe? Kies dan voor veiligheidsscharnieren in plaats van dievenklauwen ter ondersteuning van uw hang- en sluitwerk. Veiligheidsscharnieren zijn scharnieren met dievenklauwen erin. Veiligheidsscharnieren zijn verkrijgbaar in 2 standaard maten, 76 x 76 mm voor ramen en 89 x 89 mm voor deuren. Wilt u de beste beveiliging voor uw huis? Plaats dan altijd 2 scharnieren in ramen en 3 scharnieren in deuren.

Hang- en sluitwerk deuren

U wilt natuurlijk niet dat u uw ramen hebt voorzien van goed hang- en sluitwerk en dat inbrekers dan via uw deur naar binnen komen. Beveilig uw deuren daarom goed met hang- en sluitwerk. Er zijn verschillende mogelijkheden:

 • meerpuntssluiting
 • veiligheidsbeslag
 • insteeksloten
 • oplegsloten

Hang en sluitwerk deuren

Meerpuntssluiting

Wilt u goed hang- en sluitwerk voor uw deuren, maar heeft u geen zin om elke keer 3 sloten op slot te doen? Kies dan voor een meerpuntssluiting. Een meerpuntssluiting wordt in uw deur gemonteerd, u ziet dus alleen het sleutelgat. Meerpuntssluitingen zijn meestal voorzien van 3 puntsluitingen, maar dit aantal kan zelfs oplopen tot 5. Het sluiten gaat heel gemakkelijk met slechts 1 sleutel.

Veiligheidsbeslag

Veiligheidsbeslag beschermt uw insteekslot en cilinder. Het grootste voordeel van veiligheidsbeslag als onderdeel van uw hang- en sluitwerk is dat er geen schroeven aan de buitenkant zitten, zo schroeven inbrekers het veiligheidsbeslag er niet makkelijk van de buitenkant af. Veiligheidsbeslag is ook erg dik, waardoor de cilinder er niet uitsteekt. Als een cilinder te ver uitsteekt kan hij snel en makkelijk worden afgebroken.

Insteeksloten

Een insteekslot zit in de deur verzonken. Kiest u voor een insteekslot dan heeft u ook een cilinder en veiligheidsbeslag nodig, om het sluitwerk compleet te maken. Een insteekslot alleen is niet genoeg om zelfstandig als goed hang- en sluitwerk te dienen.

Hang en sluitwerk voordeur

Oplegsloten

Een oplegslot dient als hoofdslot van uw deur. Het slot wordt aan de binnenkant van uw deur geplaatst en is van binnen te bedienen met een trekker. Als u kiest voor een oplegslot, dan is het goed om te kijken of het slot SKG-gekeurd is. Maar weinig merken hebben dit slot met SKG-keurmerk, vraag daarom aan uw specialist of hij hiermee werkt. Heeft u een deur met glas erin? Kies dan voor een oplegslot met een sleutel en niet een met draaiknop, in verband met inbraakgevoeligheid. U kunt hang- en sluitwerk van de beste kwaliteit hebben, maar dan kunnen inbrekers alsnog gemakkelijk binnen komen. Vergeet niet de sleutel uit het slot te halen als u de deur op slot heeft gedraaid.

Vind de voordeligste hang- en sluitwerk specialist

Wilt u nog dit jaar uw hang- en sluitwerk laten vervangen? Schakel dan een huisbeveiliging specialist in bij u in de buurt. Deze controleert uw huidige hang- en sluitwerk en vervangt dit waar nodig. Zo hoeft u niet meer bang te zijn dat indringers gemakkelijk naar binnen kunnen. Er zijn veel specialisten in hang- en sluitwerk en de prijzen verschillen per specialist. Vergelijk daarom altijd meerdere offertes. Moet u bij elke hang- en sluit specialist bij u in de buurt een offerteformulier invullen voordat u meerdere offertes kan gaan vergelijken? Nee, dat hoeft u niet, dat kost onnodig veel tijd. Vul onze offerteaanvraag in en ontvang in één klap binnen 2 werkdagen tot wel 4 offertes van specialisten bij u in de buurt. Het aanvragen van offertes kost slechts 2 minuten en is gratis en geheel vrijblijvend. Door het vergelijken van verschillende offertes haalt u de scherpste prijs boven water en bespaart u tot wel 40% op uw hang- en sluitwerk.